MH

Milloin on paras aika myydä asunto?

Asunnon myyntiä harkitsevaa askarruttaa milloin olisi oikea aika myydä asunto. Mihin vuodenaikaan oman kodin saa vaihdettua nopeimmin sekä parhaaseen hintaan? Sesonkivaihteluita on toki olemassa asuntokaupassa vuodenaikojen ja kuukausien mukaan, mutta eniten asuntokaupassa päätökseen vaikuttavat omat muuttuneet tarpeet elämässä - niin ostajan, kuin myyjänkin osalta.

Tällöin kodin vaihtamisella on yleensä myös jonkinasteinen aikapaine tai jopa suoranainen kiire. Asunnon Helsingin kantakaupungista omistavat ovat siinä mielessä onnellisessa asemassa, että heidän asuntonsa myynnille on aina oikea aika.

Asuntomarkkina pyörii ihmisten yksilöllisten tarpeiden mukaan


Kodin vaihtaminen liittyy lähes aina jonkinlaiseen elämäntilanteen muutokseen. Useimmiten lisää tilaa tarvitaan perheenlisäyksen myötä tai kun pikkulapset ovat kasvaneet isommiksi ja tarvitsevat omat huoneet.
Lasten varttuessa aikuisiksi ja muuttaessa pois kotoa, ei aiemmin tarvituille neliöille ole enää yhtä suurta tarvetta. Samalla puolisot saavat enemmän yhteistä aikaa ja voidaan alkaa elää uudelleen kahdestaan keskittyen enemmän itseen ja kumppaniin. Vuosien varrella asunto on maksettu omaksi ja sille on luultavasti kertynyt mukavasti myös arvon nousua. Kodin vaihtaminen pienempään ja edullisempaan antaa paljon mahdollisuuksia viettää lisääntynyttä vapaa-aikaa omien intressien mukaisesti. Toisille se tarkoittaa kesämökin hankkimista tai kakkosasuntoa ulkomailta, toisille matkustelua ja elämästä nauttimista kuluttaen vapaammin kukkaroon katsomatta.
Poikkeusaikana koti on toiminut monelle myös toimistona. Arkea ollaan haluttu helpottaa ja sujuvoittaa työhuoneella, jolloin yhteinen asuintila on voinut pysyä vain kotina. Tai ehkä kotona vietettyjen lisääntyneiden tuntien myötä on ilmaantunut halu asua väljemmin.
Elämänmuutoksia on monenlaisia, mutta niitä yhdistää se, että hyvin usein niihin liittyy tarve muuttaa asumisjärjestelyitä. Ikävissä tapauksissa muutos voi olla puolison kuolema tai avioero.
On syy sitten mikä tahansa miksi koti menee myyntiin, Helsingin ratikka-alueella on aina pulaa perheasunnoista, joten myyntiajat niiden osalta ovat yleensä lyhyet.Muuttoliike molempiin suuntiin - sekä keskustaan, että keskustasta


Kaikista asumiseen liittyvistä trendeistä huolimatta tulijoita riittää jatkuvasti Helsinkiin. Etenkin kantakaupunkiin sekä sen välittömään läheisyyteen eli ratikka-alueelle. Nuoremmat ikäluokat ostavat ensiasuntojaan ja useimmat haluavat ennen perheen perustamista nauttia yöelämästä, ravintoloista ja kaupunkikulttuurista. Tällöin asuinalueeksi valikoituu usein mahdollisimman lähellä keskustaa oleva tai ainakin nopeiden yhteyksien äärellä oleva kaupunginosa. Perheen perustamisenkin jälkeen monet haluavat jäädä samalle tutulle alueelle ja etsivät suurempaa asuntoa, kuin sen hetkinen.
Muuttoliike suuntautuu edelleen vahvasti pääkaupunkiseudulle ja kysyntää on tarjontaa enemmän. Tästä yksinkertaisesta syystä Helsingin asuntojen hinnat ovat muuta maata korkeammat ja jatkavat nousuaan. Viime aikoina on ollut mediassa paljon keskustelua voivatko Helsingin asuntojen hinnat romahtaa tai vähintäänkin laskea. Mikään ei tällä hetkellä näytä, etteikö hintakehitys keskustassa ja ratikka-alueella jatkuisi samanlaisena eli nousujohteisena.
Kukaan ei tietenkään voi täysin varmaksi sanoa, että neliöhinnat jatkavat nousuaan Helsingissä. Hyvin turvallisesti voidaan kuitenkin todeta, että ratikka-alueella asunnon myyntiin on aina oikea aika. Markku Hakala
Kiinteistönvälittäjä LKV, KTM

040 486 1986
markku.hakala@neliotliikkuu.fi